To vognmænd fra henholdsvis Hviderusland og Litauen må betale større bøder efter deres lastbiler torsdag den 26. september blev kontrolleret af Tungvognscenter Syd ved Padborg.

Ved kontrollen foretog medarbejdere fra Tungvognscenter Syd fra Sydøstjyllands Politi en særlig teknisk undersøgelse af de to lastbiler og kunne konstatere, at der var blevet manipuleret med lastbilernes Adblue-systemer. Adblue-systemerne neutraliserer de sundhedsskadelige NOx-partikler, som lastbilernes motorer udleder. Manipulationen af systemerne havde gjort, at systemerne var blevet sat helt ud af drift.

På den baggrund fik den litauiske vognmand en bøde på 22.500 kr. Den hviderussiske vognmand blev dog sigtet for yderligere forhold blandt andet takografi-manipulation og er derfor blevet stillet overfor et bødekrav på 80.000 kr. Begge vognmænd har erkendt forholdene.

Lastbilerne får ikke lov til at køre videre, før bøderne er betalt, ligesom lastbilerne har været forbi et autoriseret værksted i Danmark for at blive gjort lovlige igen.