Annonce

Der blev natten til tirsdag klokken 00.34 slået alarm fra en ejendom på Herningvej i Lysbro, hvor der var ild i et fritliggende udhus.

Der var rettelig tale om en sauna, hvor der var gået ild i den udvendige træbeklædning.

Vi kan ikke vise dette galleri

Bygningens ejer havde tidligere på dagen behandlet saunaens træbeklædning med linolie, og havde efterladt/glemt en olievædet klud ved træværket.

Og ved halv et-tiden om natten selvantændte kluden så, og satte derved ild til saunaen.

Så den gamle regel om, at man skal sørge for at enten gennemvæde eller bortskaffe (lin)olieholdige klude har altså noget på sig, kan man roligt konstatere.

Ilden gik først og fremmest ud over bagsiden af bygningen, lige som to kajakker og en kano blev skadet af branden.

Men det lykkedes brandfolkene at få slukket ilden i tide, så selve den indvendige del af saunaen blev reddet, mens den udvendige beklædning altså blev brændt af.

Klude med rå linolie kan let selvantænde. Kluden selvantænder, når der kommer ilt til olien. Det starter en kemisk proces, hvor olien hærder, afgiver varme og går i brand.

– Man skal være meget forsigtig, når man arbejder med linolie. Efter brug skal man sørge for at skaffe sig af med kluden på forsvarlig vis, siger Anders Simonsen.

Han anbefaler, at man efter brug lader olieklude ligge udenfor bredt ud på noget ikke-brandbart, så de kan afdampe, eller at man smider dem i en metalspand.

Man kan også putte kluden i en lufttæt og ikke brændbar beholder som et syltetøjsglas, eventuelt kan man komme vand i beholderen. Eller man kan lægge kluden i pejsen eller brændeovnen, og lade den brænde af sig selv.