Siden 1936 har Globussen ved Globus biler på Navervej i Silkeborg været lidt af et vartegn for Silkeborgs borgere. Globussen var oprindelig en gasbeholder, der var placeret ved Silkeborg gasværk. der lå hvor byens rådhus i dag ligger.
I foråret 1936 opførte firmaet Vølunds Maskinfabrik en ny opretstående højtryksbeholder på Silkeborg Gasværk. Den var meget moderne og kuglerund, og under opførelsen fik et lyst hoved den idé, at den skulle males som en globus.
Silkeborg Byråd kunne godt se det sjove i ideen, og i løbet af september gjorde daværende malermester Åge Haarup og hans svende idéen til virkelighed.
Alt blev nøje opmålt i det rette størrelsesforhold på verdens største globus – Jylland kom til at måle 29 cm. i længden. Dog blev prikken, der angav Silkeborgs placering ganske uforholdsmæssig stor.
Men tiden gik, og Silkeborg gasværk blev efterhånden overflødigt og det blev i 1968 lukket – og for at gøre en lang historie kort, besluttede byrådets økonomiudvalg, at globussen måtte afhændes indenfor Silkeborgs kommunegrænse til evt. interesserede for 1 krone.
Det blev autoforhandler Steen Jensen, der i januar 1972 efter en licitation erhvervede globussen. Han skulle dog selv betale den ret bekostelige flytning, som kom til at foregå 17. maj, 1972, kl. 3 om natten.
Gasbeholderen blev bugseret over Silkeborg langsø til Kærsgårdsbroen, der var under opførelse og derfor tilgængelig via jordvolde fra vandet. Herfra blev globussen transporteret videre på blokvogne – holdt oppe af to kraner, som kørte foran og bagved.
Globussen blev placeret som blikfang på hjørnet af Håndværkervej og Navervej. Her fik Steen Jensen efterfølgende opført en udstillingshal og værksted for sin forretning, der nu fik navnet ”Globus Biler” – den Globus Biler-forretning, vi stadig her i 2021 kender på stedet
Først i september 1973 stod globussen nyopmalet på sin sokkel. Globussen er siden blevet genopmalet i 1981 og senest i 2005.
Fakta om globussen:
- Vægt: 40 tons
- Diameter: 10 m.
- Omkreds: 31,43 m.
- Overflade: 314,3 m2
- Rumfang: 523,2 m3(Mange facts omkring globussen i denne artikel stammer fra WikiSilkeborg).[ngg src=”galleries” ids=”3″ display=”pro_tile”]
